Bolehkah Mikroorganisma Bernafas?
Tujuan : Untuk menyiasat hubungan diantara kehadiran yis dan diameter belon selepas 20 minit,
Alat dan bahan:
1. Yis
2. Gula
3. Garam
4. Bikar
5. Tabung uji
6. Belon
7. Pembaris kayu
8. Benang
Langkah
–langkah :
1. Isikan
250 ml air suam ke dalam bikar.
2. Masukkan
tiga sudu kecil yis ke dalam bikar.
3. Tambah
satu sudu besar gula dan kacau.
4. Masukkan
campuran ke dalam tabung uji.
5. Pasang
belon pada mulut tabung uji
6. Kemudian,
sediakan pula satu lagi ujian dengan menggunakan garam.
7. Isikan
250 ml air suam ke dalam bikar.
8. Masukkan
tiga sudu kecil yis ke dalam bikar.
9. Tambah
satu sudu besar garam dan kacau.
10. Masukkan campuran ke dalam tabung uji.
11. Pasang belon pada mulut tabung uji.
12. Buat pemerhatian kamu pada saiz belon dengan melukis pada jadual
yang disediakan.
13. Ukur diameter belon
menggunakan benang dan pembaris bagi setiap 5 minit
dalam tempoh 20 minit.
14. Bincangkan hasil pemerhatian
bersama rakan kelas.
Lihat video untuk melaksanakan eksperimen.
Selamat Mencuba!
Hasil
pemerhatian :
Tabung uji
|
Diameter belon (cm)
|
|||
5 minit
|
10 minit
|
15 minit
|
20 minit
|
|
Mengandungi gula
|
|
|
|
|
Mengandungi garam
|
|
|
|
|
Soalan :
1. Apakah
perubahan yang dapat diperhatikan?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Nyatakan
inferens kamu berdasarkan perubahan yang diperhatikan.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. Mengapakah
gula digunakan dalam penyiasatan ini?
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Apakah
gas yang dibebaskan semasa proses pernafasan mikroorganisma?
_________________________________________________________________________________
5. Apakah
kesimpulan yang boleh kamu buat?
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
No comments:
Post a Comment